tag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post2579701212451994737..comments2024-03-27T13:29:44.112+01:00Comments on Nasze Pogórze: Trochę pogórzańsko, troszkę domowo ...Maria z Pogórza Przemyskiegohttp://www.blogger.com/profile/13044088167233265899noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-62193027582033965982014-10-23T14:23:43.639+02:002014-10-23T14:23:43.639+02:00Joanno, trzeba wykorzystać spadłe jabłka, więc jab...Joanno, trzeba wykorzystać spadłe jabłka, więc jabłeczniki na bieżąco; jeszcze nie chciałabym śniegu i mrozów, ale jaki mam wpływ na to; i ja pozdrawiam.<br /><br />Beata, patrząc na ten stary, zniszczony kufer, zastanawiam się, jakie koleje losu przeszedł, gdzie był, w jakich okolicznościach; kiedyś widziałam podobny, grał w filmie o I-wojennych treściach; oj! ta łupinka kasztana jadalnego bardzo myląca, ma bardzo gęste kolce i bardzo kłujące, potrafi przebić rękawice, w których je zbieram; pozdrowienia ślę.<br /><br />Krystyna, jejku! obawiałam się, że to może na Ciebie źle wpłynąć, możeś tam, bidulo, zagłodzona na amen? ciekawa jestem drugiego etapu diety, tej makrobiotycznej; pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Basiu, moje odpowiedzi troszkę spóźnione, więc wszystko zupełnie nieaktualne, ciasta zjedzone, liście prawie opadły; leje deszcz, mokro i zimno; ale cieszę się, że uchwyciłam te kolory; serdeczności ślę.<br /><br />Iza, dziś powtórka z pieczenia, bo co tu robić w taki dzień, nawet nosa nie chce się wyściubić za drzwi; pozdrawiam cieplutko;<br /><br />Mażena, każde ciasto, upieczone w domu, napełnia go jedynym na świecie zapachem; bardzo mnie ciekawią te kasztany, już czytałam, że przed pieczeniem trzeba naciąć skorupkę, żeby nie strzelały; ciekawam mocno ich smaku, a czasami nasze wyobrażenia zupełnie mijają się z rzeczywistościa; to tak, jak moje doświadczenia smakowe z kolendrą, błe! serdeczności ślę.<br /><br />Arek, pomidorki bardzo smaczne, to jakaś odmiana koktailowa, podłużna, słodka, a zarazem mocno pomidorowa; a na smak kasztanów jeszcze poczekam, aż zgrabię liście, żeby dostać się do nich; pozdrawiam.<br /><br />Grażyna-M, włóczka solidna, gruba, więc pomyślałam, że może grube powłoczki na poduszki kanapowe wydziergam; mąż używa kwiatostanów sumaka do odymiania pszczół, oprócz próchna dosypuje tych bordowych drobin, aromat przecudny, może i smakowo do czegoś pasuje; jeszcze chwilkę poczekam na kasztany, aż zgrabię liście; pozdrowienia ślę.Maria z Pogórza Przemyskiegohttps://www.blogger.com/profile/13044088167233265899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-74396240456606903542014-10-23T14:01:17.473+02:002014-10-23T14:01:17.473+02:00Romantyczna, i ja witam; najbardziej pachną jabłka...Romantyczna, i ja witam; najbardziej pachną jabłka w szarlotce, posypane cynamonem; pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Mp, dziś znowu powtórka pieczenia, domowe smakołyki szybko są zjadane; tak, to ta włóczka ... tylko, że ja nie lubię falbanek; pozdrawiam.<br /><br />Polanko, prawdę mówiąc, to taki chwast, rozmnaża się z odrostów bez umiaru, i jak nie przypilnujesz, za kilka lat może być dżungla w ogrodzie; dlatego wszystkie odrosty są koszone; a przebarwia się bajecznie; dziękuję bardzo, i ja Was pozdrawiam cieplutko.<br /><br />Krzysiek, właściwie to docierały trochę niejasne i sprzeczne te wieści, dziś napisali, że mężczyzna został zamordowany, znaczy misiek niewinny, a już ma wyrok na karku; i ostre pogotowie w przemyskiem też; czasami zastanawiam się, co zrobiłabym, gdyby pojawił się na naszym bezludziu? a był już niedaleko, w Borysławce, i w Łodzince ule porozbijał, i w Leszczynach też; czy wiesz, na co chorują jesiony? masowo usychają w lasach; pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Grażyno, cydr bulgocze aż miło, dodałam trochę miodu, jak radzili winiarze z forum; i kilka butelek spróbuję zrobić na musująco, tylko zastanawiam się, gdzie schować butelki, żeby potem cydr ze ścian spiżarni nie skapywał, jak wybuzuje; kufer służy już jako stolik pod mały telewizorek, mąż mecze ogląda, wpasował się pod skos dachu doskonale;<br />ten misiek to nie tak znowu daleko od nas, a przemieszcza się szybko; pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Maniu, patrzyłam na niektóre wpisy na blogach bieszczadzkich, i rzeczywiście buki już łyse; jakoś jeszcze nieśpieszno mi do śniegu, tak jest dobrze; pooglądałam wyroby z tej włóczki, ciekawe, ale nie dla mnie, ja nie lubię falbanek, więc pewnie posłuży mi jako normalna włóczka na bardzo grube druty, np. powłoczki na jaśka zrobię; a gdzieżeś to w plenerze była? i ja pozdrawiam.<br /><br />Rick, dziękuję za odwiedziny; bardzo lubię starocie, znajdują miejsce w naszej chatce; a po ciastach już nie został nawet okruszek; pozdrawiam serdecznie.<br /><br />Maria z Pogórza Przemyskiegohttps://www.blogger.com/profile/13044088167233265899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-43703300892899386562014-10-22T20:15:16.815+02:002014-10-22T20:15:16.815+02:00Pięknie i słodko pachnąco. :)
Włóczka może na szal...Pięknie i słodko pachnąco. :)<br />Włóczka może na szal jakiś albo chustę?<br />Sumak wykorzystywany jest jako przyprawa. Jeszcze nie próbowałam. Jak na moim pojawią się te czerwone kiście, to będę eksperymentować.<br />Kasztanami objadałam się kiedyś w Mediolanie. Wiem, że to kwestia gustu, ale mi bardzo smakowały. :)<br />Serdeczności :)Grażyna-Mhttp://www.przeplatanka.blog.onet.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-19641918231966377392014-10-21T23:31:12.806+02:002014-10-21T23:31:12.806+02:00Kasztany wyglądają samkowicie, podobnie zresztą ja...Kasztany wyglądają samkowicie, podobnie zresztą jak pomidorkiArek Chttps://www.blogger.com/profile/02356314942912909243noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-5339082561606772242014-10-20T23:17:27.673+02:002014-10-20T23:17:27.673+02:00Zapach z Twoich wypieków dociera do mnie /wyjeliśm...Zapach z Twoich wypieków dociera do mnie /wyjeliśmy własnie z piekarnika ciasto, nie tak urodziwe jak Twoje wprawdzie/.<br />Piekne kolory jesieni. Ciekawa jestem jak Ci będą smakowały kasztany? U mnie sprzedawane są pod cmentarzami w Dzień Wszystkich Świętych ale wtedy nie kupuję, bo cmentarz i jedzenie jakoś mi się nie łączy ale są miejsca, gdzie mozna je kupić, ciepłe, czasem słodkie i wtedy mi smakują. Próbowałam cista z mąki kasztanowej, według przepisu Oli z kulinarnego bloga Moja Toskania ale smak był daleki od zachwytu. :)Mażenahttps://www.blogger.com/profile/05448101202245619641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-52198377514104235452014-10-20T19:21:18.417+02:002014-10-20T19:21:18.417+02:00Od tych wszystkich smakowitości moje kubki smakowe...Od tych wszystkich smakowitości moje kubki smakowe chyba oszalały, ślinka cieknie na klawiaturę.. :):) Pięknie u Ciebie, domowe ciepło, za oknami znów tajemniczo, mgliście, jesiennie... Pozdrowienia :)Izahttps://www.blogger.com/profile/16567045386521901336noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-11335074229205197782014-10-20T13:42:41.088+02:002014-10-20T13:42:41.088+02:00Ależ nam piękna dałaś Marysiu, w różnych odsłonach...Ależ nam piękna dałaś Marysiu, w różnych odsłonach!BasiaWhttps://www.blogger.com/profile/13399197400070415037noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-15084473763924587612014-10-20T10:21:15.097+02:002014-10-20T10:21:15.097+02:00Całkiem kolorowo jeszcze u Ciebie i smakowicie jak...Całkiem kolorowo jeszcze u Ciebie i smakowicie jak zawsze. Jeść nie chcę ale popatrzeć na smakołyki - dobra rzecz. Kufer po kąpieli cudny, widać że wiekowy. Ja kiedyś kupiłam zakurzony i zabrudzony "antyk" ale po odkurzeniu i umyciu okazał się tandetą i podróbą.Pellegrinahttps://www.blogger.com/profile/08448329111793185636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-88660484122436362822014-10-20T09:40:08.162+02:002014-10-20T09:40:08.162+02:00Mario, znowu podziwiam - w chatce Waszej ciepło, p...Mario, znowu podziwiam - w chatce Waszej ciepło, pachnąco, miłośnie :) Kufer fantastyczny, kojarzy mi się z przechowywaniem jakichś starych pamiętników, albo książek z poprzedniej epoki, albo paczek z listami powiązanych wstążeczką czerwoną.<br />A skorupka na kasztanie jadalnym - jaka 'puszysta" - pierwszy raz widzę, Serdeczne słoneczne pa, BBeata Bartoszewiczhttps://www.blogger.com/profile/10812073714523030294noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-81999368942871748882014-10-20T08:04:57.837+02:002014-10-20T08:04:57.837+02:00smakowicie i ze śliczną jesienią...
u mnie niestet...smakowicie i ze śliczną jesienią...<br />u mnie niestety drzewa są już pozbawione liści... co znaczy, że mrozy niebawem nadejdą...<br />pozdrawiamJoannahttps://www.blogger.com/profile/17787628815435107046noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-22499783491548011152014-10-19T22:23:03.283+02:002014-10-19T22:23:03.283+02:00I love that old suitcase,
and the baked goods (of ...I love that old suitcase,<br />and the baked goods (of course.)<br />:-)Rick Forrestalhttps://www.blogger.com/profile/05079250880216683930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-55792861382639926122014-10-19T22:19:09.865+02:002014-10-19T22:19:09.865+02:00Maryniu, podobno bieszczadzkie buki już zgubiły li...Maryniu, podobno bieszczadzkie buki już zgubiły liście, pia cudaczna włóczka to pierwszy śnieg ma spaśc pod koniec tygodnia! <br />A to pewnie tasiemkowa, podsyłam link http://zlotywilk.pl/wloczka-tasiemkowa-i-co-mozna-z-niej-zrobic/<br /><br />Pozdrawiam serdecznie<br /><br />P.S.<br />u mnie też dziś była szarlotka, w plenerze smakowała wyśmienicie :)maniahttps://www.blogger.com/profile/13840283214910367567noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-64118674064017752132014-10-19T21:27:20.082+02:002014-10-19T21:27:20.082+02:00Ciekawam Twojego cydru, opiszesz mam nadzieje, a w...Ciekawam Twojego cydru, opiszesz mam nadzieje, a walizeczka bardzo fajna, bedzie Ci sluzyla , przedluzylas jej zycie. Lubie Twoje klimaty, zapachnialo zapachami Twego domu, beda Cie wspominac i dzieci i wnuki..uwazja na misie!grazynahttps://www.blogger.com/profile/02606552924534367414noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-57844345480220502062014-10-19T21:19:37.735+02:002014-10-19T21:19:37.735+02:00"zrobiło się jaśniej i przejrzyściej" - ..."zrobiło się jaśniej i przejrzyściej" - fakt buczyny widniejsze aż do maja. A przyroda agresywna jakaś - w Olszanicy misio 2 goprowców na kładzie poturbował.Stanisław Kucharzykhttps://www.blogger.com/profile/14233616585620851001noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-73563818070954477302014-10-19T21:13:34.085+02:002014-10-19T21:13:34.085+02:00nie wiem jak w Polsce ale niemieccy ogrodnicy uzna...nie wiem jak w Polsce ale niemieccy ogrodnicy uznają octowiec jako chwast a on przecież takie ma kapitalne i niepowtarzalne ubarwienie. A co do kruszonki to wiadomo, że na drożdżówce ona właśnie najlepsza. pozdrowienia Mario dla Ciebie i NajbliższychNasza Polanahttps://www.blogger.com/profile/01962002947537485709noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-5451749367660788182014-10-19T21:02:56.342+02:002014-10-19T21:02:56.342+02:00Ależ dziś smakowicie u Ciebie ! Zatęskniłam za dom...Ależ dziś smakowicie u Ciebie ! Zatęskniłam za domowym chlebkiem.<br />Włóczka przypomina trochę frilly na szaliki, może to ten rodzaj ?mphttps://www.blogger.com/profile/14940001596365122297noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8478722232041738690.post-71280567662206238412014-10-19T20:53:16.907+02:002014-10-19T20:53:16.907+02:00Witam:) Mnóstwo tu smaków, zapachów i kolorów....P...Witam:) Mnóstwo tu smaków, zapachów i kolorów....Piękny ten stary kufer:)<br />Pozdrawiam ciepłoAnonymousnoreply@blogger.com